22-01-2017 - Onder 8 en 9, volgend seizoen naar 6 tegen 6.

Vanaf het seizoen 2017/’18 spelen pupillen Onder 8 en Onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld partijtjes van 6 tegen 6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7 tegen 7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders die het spel voor kinderen in goede banen leiden.

Het seizoen daarop starten de teams van Onder 10, Onder 11 en Onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren.

De jongste voetballers in de voetbalhiërarchie - Onder 6 en Onder 7 - blijven in onderling verband op de vereniging kleine partijtjes spelen. Het advies is kinderen onder de zes jaar 2 tegen 2 te laten spelen, en onder zeven jaar 4 tegen 4. Verenigingen blijven dan ook vrij om de jongste leden in kleine partijtjes te laten voetballen. Kennismaken met het spelen van voetbal en spelplezier staan hier centraal.

Het nieuwe pupillenvoetbal: plezier en ontwikkeling voorop
Invoering nieuwe wedstrijdvormen: 
- Seizoen 2017/’18 spelen Onder 8 & Onder 9  6 tegen 6
- Seizoen 2018/’19 speelt Onder 10 6 tegen 6 en spelen Onder 11 & Onder 12 8 tegen 8 

Standen & klassement Onder 8 t/m Onder 10 
De KNVB zal geen standen of klassementen tonen. Wel worden de uitslagen van wedstrijden bijgehouden om de speelsterkte per team te bepalen en op basis daarvan eventueel teams te herindelen. 

Competitie Onder 8 t/m Onder 10
De KNVB streeft ernaar om spannende gelijkwaardige wedstrijden te organiseren gedurende het gehele seizoen. Vanaf seizoen 2017/’18 bieden we competitieaanbod aan voor alle geboortejaren (Onder 8 t/m Onder 12). 
Het blijft daarbij altijd de vrije keuze van verenigingen om teams in te schrijven die bestaan uit spelers van meerdere geboortejaren. 

Shake hands and high five Onder 6 t/m Onder 12
Om positief gedrag verder te bevorderen ziet de KNVB graag dat de meest ingebrachte suggestie gemeengoed wordt. Voorafgaand aan de wedstrijd handen schudden en voorstellen en na afloop een high five als dank voor een leuke wedstrijd. 

Advies balmaat Onder 6 t/m Onder 10
De KNVB adviseert om met een andere balmaat te spelen. 
De huidige balmaat 5 is nog steeds toegestaan.
 
Onder 6 & Onder 7: Balmaat 3, 290 gram 
Onder 8, Onder 9 & Onder 10: Balmaat 4, 290 gram 
Onder 11 & Onder 12: Balmaat 5, 290 gram

Spelbegeleider Onder 8 t/m Onder 10
De rol van scheidsrechter gaat veranderen in een rol van spelbegeleider. De spelbegeleider staat niet in maar langs het veld en neemt bij het onjuist toepassen van de spelregels een beslissing en legt de spelregels uit. Als het nodig is mag de spelbegeleider wel het veld in bewegen.